Project Description

DE BOLIVIAANSE VOLKSDANS VAN DE CAPORALES

Ontstaan en betekenis

De dans symboliseert macht, dominante mannelijkheid en verleiding en is afkomstig uit de volkswijk Ch’ijini, dichtbij de Boliviaanse hoofdstad La Paz. De dans werd voor het eerst opgevoerd in 1969 door de Estrada Pacheco familie met hun folklorische groep ‘Urus del gran Poder’. Caporales is een variatie op de dans ‘Negritos Tundiqui’, een dans die het misbruik van de Spanjaarden en voormannen op de Afro-Boliviaanse inboorlingen hekelt, en is vooral geïnspireerd op het personage van de ‘caporal’ (korporaal).

Personage “Caporal”

Dans

De mannen voeren lenige en atletische bewegingen uit met pronken, draaien, schoppen in de lucht en acrobatische sprongen.  De vrouwen  “Caporalas” vallen op door hun sensualiteit. Ze combineren verschillende gracieuze bewegingen en wiegen met hun heupen, waardoor de ‘pollera’ (rok) voortdurend beweegt en omhoog gezwaaid wordt.

Immaterieel Erfgoed

 Caporales werd op 14 juni 2011 erkend als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Plurinationale Staat Bolivië’ bij wet nr. 137

 

 

Personage “Mujer Cholita – Caporala

Vroeger droeg de Caporala een ‘borcalino’: de populaire hoed van de ‘cholitas’ (plattelandsmeisjes die naar de stad zijn verhuisd) van La Paz, die rijkelijk versierd is met linten en pailletten. De voorste rand van de hoed is gevouwen. Het haar wordt in twee lange vlechten gedragen met kleurrijke ‘tullmas’ (linten). Verder droeg ze een bloes met borduursels en een ‘pollera’; een rok tot boven de knie, gecombineerd met een onderrok en short met borduursels. Aan haar voeten droeg ze platte schoenen of laarzen tot aan de knie, versierd met belletjes.

Sinds de jaren ’90 werd de kledij van de Caporala steeds sexier, met een laag uitgesneden bloes met opvallend borduurwerk, een ingekorte ‘pollera’ en schoenen met een halfhoge hak.

Macha Caporala

Het haar van de Macha Caporala wordt gedragen in één vlecht of een dot. Ze draagt een laag uitgesneden en aansluitende bloes en een wijde broek zoals de mannelijke dansers. Meestal zijn bloes en broek in dezelfde kleur, en versierd met geborduurde, gekleurde pailletten. Aan haar voeten draagt ze laarzen met hakken die versierd zijn met belletjes. Ze draagt een hoed in haar hand.

PERSONAGES VAN CAPORALES

CAPORAL
CAPORAL
Mujer cholita - CAPORALA
Mujer cholita - CAPORALA

GUIDE OF BASIC STEPS AND PATTERNS

“The Intangible Cultural Heritage, which is transmitted from generation to generation, is constantly recreated by communities and groups accordingly to their environment, their interaction with nature and their history, instilling a sense of identity and continuity and thus promoting the respect for cultural diversity and human creativity”