INSTRUCTIEVIDEOS VAN BOLIVIAANSE DANSEN

Immaterieel Cultureel Erfgoed van Bolivia in België.

Folkloristische Dans

The community of people so-called Bolivian diaspora, brought to Belgium its language, beliefs and cultural heritage expressed in their dances among many other aspects, transmitting these between family members, neighbors, friends, and people from different communities. Traveling with us, through time and space, our traditions survive, grow and evolve. It is with the desire to keep our culture alive, in different parts of the world, to share and socialize it, that the project “A future for Bolivian dance and musical culture in Belgium” is born, “remembering that cultural diversity, as it thrives in a framework of democracy, tolerance, social justice and mutual respect between peoples and cultures.”

Instructievideos van Boliviaanse Dans

2018-04-15T21:00:28+01:00

La Morenada

De dans van de morenada verwijst naar de invoer van Afrikaanse slaven in Bolivia door de Spaanse veroveraars, die dienden als arbeiders in landbouw- en mijnbouwtaken. In deze dans wordt de trieste en vermoeide mars van deze slaven nagebootst.

2018-04-15T21:00:34+01:00

La Diablada

De dans van de diablada vertegenwoordigt de confrontatie tussen de helse krachten en die van de engelen, geschapen met het doel van evangelisatie. Er zijn zowel elementen van katholieke tradities als van voorouderlijke riten van de Andes verwerkt in de dans.

2018-04-15T21:06:01+01:00

La Kullawada

De dans van de kullawada, is een allegorie van de aymara’s spinners en wevers door de stadsbewoners die het textile handelden of producerden. De dans wordt ook beschouwd als de dans van liefde, uiterlijk vertoon van rijkdom en positionering in de samenleving.

2018-04-15T21:10:12+01:00

Los Ch’utas

De dans van de “Ch’utas” is geïnspireerd door het personage van de ch’uta , een dienaar die verplicht onbetaald werk voor de landeigenaren uitvoerde tijdens de Spaanse kolonisatie. De dans is een eerbetoon aan de vruchtbaarheid van landbouw die voor en na de oogst uitgevoerd wordt.

2018-04-15T21:16:38+01:00

Los Caporales

De dans van de caporales is geïnspireerd door het karakter van de kaporaal, een gezaghebbende man aan het hoofd van een groep slaven ten dienste van de kolonisator. De dans symboliseert macht, dominante mannelijkheid en verleiding

2018-04-15T21:19:18+01:00

Los Tinkus

De dans van de Tinkus is gebaseerd op de rituele ceremonie “Tinku”, een religieus en agrarisch feest waar de identiteit en sociale status van de gemeenschappen, net als de grenzen tussen families en grondgebieden versterken en bevestigen worden door gevechten.

GUIDE OF BASIC STEPS AND PATTERNS

“The Intangible Cultural Heritage, which is transmitted from generation to generation, is constantly recreated by communities and groups accordingly to their environment, their interaction with nature and their history, instilling a sense of identity and continuity and thus promoting the respect for cultural diversity and human creativity”