Boliviaans Foklorecentrum Kantuta Vlaanderen/België
Kantuta brengt karakteristieke en populaire dansen uit verschillende regio’s van Bolivië
In 1999 besloten de broers Estrada hun passie voor de Boliviaanse dans en -muziek te bundelen en richtten ze het Boliviaans Folklorecentrum Kantuta op in Halle. Vandaag zijn ze één van de grootste Boliviaanse dans- en muziekvereningingen in Vlaanderen en België. De docenten leerden de dansen en de muziek gedeeltelijk in Bolivië en verfijnden hun technieken verder in België met de hulp van Boliviaanse experts op bezoek. Deze opgebouwde kennis geven ze nu door aan jongeren en jongvolwassenen van diverse afkomst, uit Halle, Brussel en omstreken. Met veel trots toont Kantuta haar kunsten aan het grote publiek tijdens diverse festiviteiten, de herhaaldelijke deelname aan het carnaval in Halle is daar een voorbeeld van. Maar de reputatie van Kantuta reikt ondertussen ver buiten de Vlaams-Brabantse en Brusselse grenzen; de vereniging trad reeds meermaals op in alle uithoeken van België en in het buitenland.
Kantuta brengt karakteristieke en populaire dansen uit verschillende regio’s van Bolivië, waaronder Caporales, Morenada, Diablada, Tinku, Chuta’s, Kullawada en andere. Deze dansen worden uitgevoerd, gekoesterd en doorgegeven in Bolivië én wereldwijd. Veel van deze dansen zijn erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van Bolivië en enkelen worden opgevoerd tijdens het befaamde Oruro Carnaval, opgenomen op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Kantuta zet zich in voor een toekomst van deze dansen in België.
Een belangrijk onderdeel van de dansen zijn de kleurrijke danskostuums. De vereniging investeert dan ook in de kenmerkende danskostuums uit de verschillende regio’s van Bolivië en beheert een stock van tientallen kostuums. De kostuums hebben meer betekenis dan louter kleding voor de dansers; achter elk kostuum zit immers een verhaal en een geschiedenis. Ze zijn bovendien allen handgemaakt in Bolivië.
Een ander belangrijk aspect is de muziek, die heel divers is. Elke dans wordt begeleid door zijn eigen muziek; ‘Tinku’ is bijvoorbeeld niet alleen een dans, maar verwijst ook naar een welbepaalde muzikale stijl, met eigen melodieën en uitvoeringspraktijk.
Naast deze dansmuziek bestaat er een ruim repertoire aan autochtone Boliviaanse muziek, die al dan niet los van een danspraktijk wordt beoefend. Het betreft in oorsprong Boliviaanse vocaal-instrumentale muziek. Sommige dansen worden in oorsprong begeleid door fanfaremuziek; een groot deel van de Boliviaanse muziek wordt echter uitgevoerd op ‘authentieke’ instrumenten: charango, verschillende types blaasinstrumenten (Qhantu, Quena quena, Tarqa, Jach’a Siku, Italque, Suri sicuris,…) en slaginstrumenten (bombo, wankara en tambor). Kantuta organiseert dans- en muziek lessen die toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden.